Cattery a Day at The Races

"a Day at the Races"; is vernoemd naar een Album van Queen

de Brits Korthaar

 

Klik hier voor meer info over een kitten in huis

Er worden veel Brits Kortharen zonder stamboom aangeboden. Doorgaans zijn deze een paar honderd euro goedkoper dan eentje met stamboom maar dat is vaak goed te verklaren. Een goede fokker maakt kosten voordat de kittens geboren worden. Deze kosten zijn onder andere aan het doen van testen van de ouderdieren. Bij de Brits Korthaar komt helaas HCM nogal eens voor. Fokker die verantwoord bezig zijn doen er werkelijk alles aan om dit te voorkomen. Bijvoorbeeld het jaarlijks testen van de fokdieren. Dit moet gebeuren bij een erkend radioloog die dan onderzoekt of het hart van de kat in goede conditie is. Alleen katten die HCM vrij verklaard zijn door een radioloog zijn geschikte fokdieren. Deze testen kosten nogal wat maar het kan ontzettend veel verdriet voorkomen.

 

U zult niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die een kat aan HCM zal kwijtraken. Daarom moeten wij met zijn allen echt proberen te voorkomen dat dit zich op grote schaalt kan uitbreiden. Verder moet een fokker de kittens laten opgroeien in de huiskamer. De kittens moeten aan alles gewend zijn en vrij en open naar mensen toe komen. De kittens mogen in geen geval angstig overkomen. Kittens moeten schoon zijn, hun kontje moet vrij van poepresten zijn en hun oogjes en oortjes moeten er schoon uitzien. Kittens die last hebben van uitvloeisels uit de neus of ogen kunnen niesziekte onder de leden hebben. Een goede fokker moet u de ouderdieren gewoon kunnen laten zien. Ook deze moeten goed benaderbaar zijn.

 

Een moederpoes die bang is voor mensen zal dit overdragen op de kittens. Ga eerst kijken bij een cattery en wanneer u een goed gevoel hebt bij deze fokker ga dan pas over tot het maken van afspraken.  Het verhaal dat een stamboom zo ontzettend duur is dat is een fabeltje. Het stamboom zelf kost rond de 12 euro. Dus daar hoeven kittens niet goedkoper of duurder om te zijn. Kattenverenigingen hebben meestal de regel dat er niet meer dan drie nesten per poes gefokt mogen worden. Dit om de poes te beschermen, zijn er meer nesten kunnen hier geen stambomen voor aangevraagd worden. Dit is namelijk overfok (en zeer belastend voor de moederpoes) 

 

 

 

De Brits korthaar (bron Wikipedia)

is een kortharig kattenras.

Het is een stevige, gedrongen kat die aan het eind van de 19e eeuw in Engeland gefokt werd voor specifieke kleur en tekening in de vacht. Door het kruisen met perzen kregen de Brits kortharen meer lichaamsvolume en kopomvang. Als gevolg van die kruisingen worden er af en toe langharige kittens geboren, die door de meeste Brits korthaarfokkers als erfenis uit het verleden worden aanzien en als huisdier worden verkocht. Sommige fokkers vinden de langharige nakomelingen echter op zich leuk genoeg om mee door te fokken onder de naam Brits langhaar of Lowlander.

.


Het ras heeft in verhouding kleine oren en grote ronde ogen, en vooral de katers hebben erg bolle wangen. Het is een grote en gespierde kat met een korte, dikke staart waarvan de top lichtjes afgerond is. Vroeger kwam het ras voornamelijk in de kleur blauw voor. Tegenwoordig zijn er veel verschillende kleuren (denk aan lilac, crème, chocolate, cinnamon, schildpad met wit, zilvertabby etc.). De Brits korthaar heeft een korte en dichte vacht die niet plat tegen het lichaam ligt. Ook hebben de katten een goede ondervacht, nochtans met een fijne dichte textuur.

 

De Brits korthaar is gemakkelijk in de omgang. Ze is stabiel van karakter en wordt best binnenshuis gehouden. Dat maakt haar ideaal voor een appartement. Ze vraagt niet veel aandacht maar zal je wel laten weten als ze aandacht nodig heeft, meestal door even te miauwen. Ze zal bij je komen zitten, eerder dan op je en ze houdt er niet van opgetild te worden. Ze houdt er van de huiselijke activiteiten van op afstand te volgen.

De Brits korthaar is niet destructief en heeft niet echt het gezelschap nodig van een ander dier alhoewel ze het gezelschap van een andere Brits korthaar of een kat met een gelijkaardig temperament apprecieert. Ze lijdt niet onder het alleen zijn en brengt luierend de dag door.

Ze is niet erg vocaal maar miauwt wel om met je te communiceren. Ze hebben de neiging om je overal door het huis te volgen om te zien wat er gebeurt.

 Er komen bij dit ras vaker dan normaal bij de kat twee op termijn dodelijke, erfelijke ziektes voor. Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) resulteert vroeg of laat in acuut hartfalen, en cystenieren (PKD) leiden tot geleidelijk nierfalen. Verantwoordelijke fokkers laten dieren preventief testen op beide problemen. De gentest voor PKD is meteen 100% uitsluitselgevend. Voor HCM is nog geen gentest beschikbaar en daarom laten fokkers hun dieren jaarlijks door een gespecialiseerde dierenarts (cardioloog/radioloog) via een echografie onderzoeken. Dieren die aan één van de twee aandoeningen lijden dienen uit de fok gehaald te worden. Kopers van een kitten behoren testuitslagen van de ouderdieren in te kunnen zien. Door het relatief zware gewicht van het ras is ook het laten nakijken van ouderdieren en kittens op het voorkomen van Patella luxatie (loszittende knieschijven) aan te bevelen.

 

Ziekten die voorkomen bij de Brits Korthaar (handige links)

 

Helaas komen er ook wat problemen voor bij de Brits Korthaar. Uiteraard doet de verantwoordelijke fokker en de rasvereniging er alles aan wat in hun macht ligt om de kansen op deze afwijkingen zo klein mogelijk te maken.

Hieronder staan wat links die u kunt lezen met betrekking op de ziekten die voor kunnen komen bij de Britten.

 HCM

 PKD

 FIP

 

Verder moet er bij het fokken van Brits Kortharen aandacht besteed worden aan de bloedgroepen van de kat.bloedgroepen bij Brits Korthaar

 

 

 


 

Recent Blog Entries

Recent Photos

Facebook Like Button